БІЗНЕС-МОДЕЛІ ФОРМУВАННЯ ДЕЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ АВТОНОМНОЇ ГЕНЕРАЦІЇ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ - Кишакевич, Богдан; Настьошин, Степан; Зварич, Богдан; Волинський, Олександр (Сталий розвиток економіки, 2024)
Війна з Росією акцентувала увагу на необхідності створення та застосування децентралізованих автономних систем генерації електроенергії, які можуть зміцнити енергетичну систему України під час кризових ситуацій. Ці системи, засновані на використанні відновлюваних джерел енергії, сприяють енергетичній незалежності, знижують викиди парникових газів і сприяють економічному розвитку регіонів через створення нових робочих місць та скорочення залежності від імпортованих енергоресурсів. У статті аналізуються шість ключових бізнес-моделей, які можуть підтримати розвиток децентралізованої генерації електроенергії: енергетичні кооперативи, модель "Pay-as-you-go" (PAYG), оренда обладнання, енергетичні послуги (ESCO), колективне фінансування та публічно-приватні партнерства (PPP). Кожна з цих моделей має свої особливості, переваги та недоліки, що дозволяє вибрати оптимальні варіанти залежно від специфіки потреб та умов.