ВПЛИВ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В ЛІСОВІЙ ГАЛУЗІ НА СИСТЕМУ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ ЛІСОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ - Мулик, Тетяна; Іщенко, Яна (Сталий розвиток економіки, 2024)
У статті досліджуються питання впливу інноваційних технологій в лісовій галузі на систему бухгалтерського обліку лісогосподарських підприємств. Оцінена їх роль для розвитку галузі та підприємств, зокрема. Вони впливають на підвищення ефективності та рентабельності; покращення безпеки праці; зменшення негативного впливу на екологію; вироблення продукції вищої якості; збільшення конкурентоспроможності; вдосконалення управління лісовими ресурсами, тощо. Проаналізовані специфічні риси галузі лісового господарства та окреслено їх вплив на організацію та методику бухгалтерського обліку. Наведено коротку характеристику лісогосподарських підприємств щодо їх фінансового стану. Систематизовано основні напрями інновацій та їх вплив на лісову галузь України, до яких доцільно віднести: точне лісове господарство; стійке лісокористування; цифровізація лісового господарства; боротьба з незаконними рубками; підвищення кваліфікації та освіта персоналу. Обгрунтовано, що вплив інноваційних технологій в лісовій галузі на систему бухгалтерського обліку лісогосподарських підприємств може проявлятись у розвитку методів обліку; автоматизації облікових процесів; підвищенні прозорості обліку; зміні кваліфікаційних вимог до бухгалтерів; впливі на фінансову звітність, тощо. Зазначено, що вплив інноваційних технологій в лісовій галузі України на систему бухгалтерського обліку лісогосподарських підприємств має як переваги так і певні виклики. До переваг можна віднести: підвищення точності, ефективності та прозорості своїх облікових процесів, зниження ризиків шахрайства, покращення управління ризиками. До викликів: висока вартість впровадження інноваційних технологій, необхідність навчання персоналу, кібербезпека, необхідність зміни бізнес процесів, тощо. За результатами досліджень наведені рекомендації для лісогосподарських підприємств щодо впровадження інноваційних технологій та організації бухгалтерського обліку.