ЕКОТРАНСФОРМАЦІЯ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ ЯК ПЕРЕДУМОВА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТАЛОГО ВІДНОВЛЕННЯ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ - Гнедіна, Катерина; Сорока, Анастасія; Мазур, Сергій (Сталий розвиток економіки, 2024)
У статті розглянуто напрями екотрансформації закладів вищої освіти як важливого чинника забезпечення сталого відновлення регіонів України. Дослідження присвячене визначенню сутності та ключових аспектів екотрансформації в університетському середовищі, враховуючи вплив цих процесів на економічний, соціальний та екологічний розвиток регіонів. Мета статті полягає у дослідженні особливостей функціонування зелених університетів на глобальному рівні, огляді сучасних підходів до організації їх екологічно орієнтованої діяльності та визначенні напрямів екологічної модернізації закладів вищої освіти України. Здійснено огляд зарубіжного досвіду екотрансформації та передових практик, впроваджених у зелених університетах, досліджено їх позиції у глобальних рейтингах сталості, впроваджені технологічні інновації та розроблені освітні програми. Особлива увага приділена висвітленню ролі екологічно орієнтованих університетів у процесах сталого відновлення та розвитку, а також виокремленню стратегічних напрямів екологічної трансформації закладів вищої освіти. Визначено роль дистанційного навчання та цифрових інновацій у процесах екомодернізації. Окреслено пріоритетні завдання для закладів вищої освіти України в контексті їх екотрансформації, серед яких: впровадження екологічно чистих технологій, підвищення ефективності використання ресурсів, розробка відповідних освітніх програм та курсів з основ сталого розвитку, активізація стартап-руху, розвиток екологічної свідомості учасників освітнього процесу тощо. Акцентовано увагу на важливості співпраці закладів вищої освіти з громадськими організаціями та бізнес-сектором задля реалізації спільних екологічних проєктів. Висвітлено сучасні виклики та перспективи екотрансформації в межах вітчизняної освітньої системи. Обґрунтовано важливість та визначено напрями і ключові заходи для екотрансформації закладів вищої освіти України задля сталого відновлення регіонів. Зроблено висновки про те, що реалізація екотрансформаційних ініціатив сприятиме формуванню екологічно свідомого суспільства, підвищенню конкурентоспроможності університетів на міжнародній арені, забезпеченню сталого відновлення та розвитку України.