МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ОЦІНКИ ЕФЕКТИВНОСТІ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ - Ільчук, Микола; Свиноус, Іван; Томашевська, Ольга (Сталий розвиток економіки, 2024)
На основі узагальнення досліджень науковців запропонувати практичні рекомендації щодо оцінки ефективності інноваційної діяльності сільськогосподарських підприємств. Для досягнення поставленої мети використані сучасні методи дослідження: системний аналіз - при дослідженні теоретико-методичних засад оцінки ефективності інноваційної діяльності сільськогосподарських підприємств; абстрактно-логічний - для уточнення сутності основних понять, визначень і категорій теорії інноваційного виробництва сільськогосподарської продукції; комплексний аналіз - для визначення основних критеріїв оцінки ефективності інноваційної діяльності господарств корпоративного сектору аграрної економіки. Встановлено, що цілі суб’єктів інноваційної діяльності залежать від економічних інтересів учасників інноваційного процесу та визначаються характером розв’язуваних стратегічних і тактичних завдань. Стратегічним завданням інноваційної діяльності сільському господарстві є досягнення конкурентоспроможних параметрів виробництва для прискорення процесів розширеного відтворення галузі та забезпечення продовольчої безпеки країни. Тактичні завдання зводяться до зростання прибутковості виробництва, продуктивності праці, скорочення витрат, поліпшення якості продукції та ін. Для реалізації інноваційних проектів у сільському господарстві потрібні інвестиції. Оцінюючи ефективності капітальних вкладень може бути застосована методика, яка передбачає врахування інтересів народного господарства в цілому. При цьому вибір оптимального варіанта здійснюється шляхом розрахунку показників терміну окупності, порівняльної економічної ефективності та мінімуму наведених витрат. Доведено, що у складі видів ефективності сільському господарстві доцільно виділити біологічну ефективність, що характеризується приростом урожайності сільськогосподарських культур, зростанням продуктивності сільськогосподарських тварин. Проявом біологічного ефекту буде збільшення генетичного потенціалу сільськогосподарських культур.