ФІНАНСОВІ МЕХАНІЗМИ СТИМУЛЮВАННЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ ЕКОНОМІКИ: МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД ТА ПЕРСПЕКТИВИ ДЛЯ УКРАЇНИ - Паласевич, Микола; Лучаківський, Андрій (Сталий розвиток економіки, 2024)
Стаття аналізує міжнародний досвід застосування фінансових механізмів для стимулювання енергоефективності економіки та можливість його впровадження в Україні. В умовах глобальних змін клімату підвищення енергоефективності є критично важливим для зменшення викидів парникових газів і підвищення енергетичної безпеки. У статті розглядаються різні фінансові інструменти, такі як податкові кредити, субсидії, зелені облігації та кредити з пільговими умовами, які можуть залучити приватні інвестиції в енергоефективні проекти. Автори підкреслюють важливість адаптації міжнародного досвіду до умов України для підвищення конкурентоспроможності та зниження енергетичних витрат. Впровадження цих механізмів може сприяти сталому розвитку та економічному зростанню країни. Особливу увагу приділено ролі державної підтримки у вигляді податкових пільг та субсидій, яка допомагає знизити ризики для банків і зробити зелені кредити більш доступними. Використання комплексних фінансових механізмів сприятиме зменшенню залежності від викопних видів палива, підвищуючи енергетичну незалежність України.