МАРКЕТИНГОВІ МЕХАНІЗМИ МОДЕРНІЗАЦІЇ ЗАКЛАДІВ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА - Голод, Андрій; Кулик, Оксана; Ушакова, Катерина (Сталий розвиток економіки, 2019)
Мета. Розробка маркетингових підходів до формування концепції закладів ресторанного господарства як напряму їх модернізації з урахуванням потреб окремих груп споживачів (на прикладі студентів). Методика дослідження. Порівняльний та аналітичний методи використано для аналізу наукових підходів до дослідження ресторанного господарства та напрямів його модернізації; структурно-функціональний метод ‒ для виявлення основних компонентів концепції закладу ресторанного господарства; соціологічні методи (анкетування) ‒ для проведення маркетингового дослідження вподобань студентів щодо кафе (ресторанів). Результати. Проаналізовано наукові та практичні підходи до модернізації закладів ресторанного господарства шляхом розробки або удосконалення їх концепції. Проведено соціологічне дослідження методом анкетування з метою вивчення попиту на послуги закладів ресторанного господарства серед студентів. Проаналізовано результати опитування та обґрунтовано основні компоненти і принципи розробки концепції студентського кафе (ресторану). Зроблено висновок про основні напрями модернізації ресторанного господарства та їх актуальність. Наукова новизна. Обґрунтовано роль та особливості розробки концепції закладу ресторанного господарства як маркетингового механізму процесів модернізації індустрії гостинності, що, на відміну від наявних підходів, дає змогу більш об’єктивно оцінювати потенціал розвитку цієї сфери у державі та її регіонах. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані для розробки концепцій студентських закладів ресторанного господарства. Обґрунтовані теоретико-методологічні засади модернізації закладів ресторанного господарства з застосуванням маркетингових механізмів можуть використовуватися для подальших досліджень у цьому напрямі.