УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ ФІНАНСОВОЇ СИСТЕМИ В КОНТЕКСТІ СТАЛОГО ФІНАНСУВАННЯ - Нечипорук, Людмила (Сталий розвиток економіки, 2024)
Визначено, що фінансову систему доцільно розглядати як: 1) сукупність ланок, кожна з яких незважаючи на тісний зв’язок і взаємообумовленість, є відносно самостійною, має специфічну сферу застосування та властиві їй методи мобілізації фінансових ресурсів (фінанси домогосподарства, фінанси фірми/підприємства, фінанси держави, міжнародні фінанси, страхування, фінансовий ринок); 2) сукупність певних інститутів, діяльність яких спрямована на фінансове забезпечення економічних і соціальних потреб як окремих верств населення, господарських структур, так і суспільства в цілому. Встановлено, що інверсійний характер ринкової економічної трансформації посприяв домінуванню екстрактивних економічних інститутів, що обумовило утворення системних проблем розвитку фінансової системи України. Управління розвитком фінансової системи в контексті сталого фінансування, як інтеграції екологічних, соціальних та управлінських критеріїв у фінансові послуги, має бути здійснено на основі інклюзивних інститутів, що базуються на їх підтримці приватної власності, неупередженої системи права й надання публічних послуг для створення конкурентного середовища, заохочення великої маси людей до економічної діяльності. Уточнено, що фінансова система має бути зорієнтована на створення організаційної інфраструктури, що вирішує екологічні «E», соціальні «S» та управлінські «G» проблемами.