КОРЕЛЯЦІЙНО-РЕГРЕСІЙНИЙ АНАЛІЗ ВПЛИВУ ЕКОНОМІЧНОЇ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ НА РОЗВИТОК НАЦІОНАЛЬНИХ РИНКІВ - Флегантова, Анна; Романюха, Дар’я (Сталий розвиток економіки, 2024)
Економічна глобалізація є одним із ключових чинників, що впливають на розвиток транснаціональних корпорацій (ТНК) у сучасному світі. Вона відіграє критично важливу роль у визначенні стратегій і напрямків розвитку бізнесу, створюючи нові можливості для розширення діяльності ТНК на світових ринках. Зростаюча інтеграція національних економік у глобальний ринок змінює правила гри для бізнесу, сприяючи розширенню мережі дочірніх компаній ТНК по всьому світу. Глобалізація створює динамічне середовище, в якому національні економіки стають більш відкритими і взаємозалежними, що у свою чергу стимулює інвестиції та торговельний обмін. У цьому контексті дослідження взаємозв’язків між економічною глобалізацією та кількістю дочірніх компаній провідних ТНК є актуальним для розуміння динаміки світової економіки. Це дослідження виявляє, як економічна глобалізація впливає на ВВП країн і як ТНК можуть сприяти економічному зростанню, виступаючи каталізатором економічного розвитку та модернізації. Методологічний підхід, що включає кореляційний і регресійний аналізи, дозволяє глибше зрозуміти, яким чином глобалізація і діяльність ТНК взаємно підсилюють одна одну, сприяючи сталому розвитку національних економік у глобальному просторі. Дослідження наслідкових зв’язків між економічною глобалізацією та кількістю дочірніх компаній провідних ТНК виявило, що їхній розвиток значною мірою залежить від залученості країни до глобалізованого простору. Це зумовлює необхідність розробки ефективних стратегій, що забезпечать максимальну вигоду від участі в глобалізації. Кореляційний аналіз підтвердив наявність взаємозв’язку між ТНК та ВВП, що є основним макроекономічним показником, який відображає участь країн в експортно-імпортних операціях, що посилює їхню конкурентоспроможність. Аналіз по галузях підтвердив, що економічна глобалізація сприяє зростанню ТНК через збільшення ВВП, незалежно від типу товарів та послуг. Навпаки, ТНК також можуть позитивно впливати на ВВП, підтримуючи масштаб економічної глобалізації та забезпечуючи довгострокову економічну стабільність. Регресійний аналіз та побудова регресійних моделей виявили специфіку впливу економічної глобалізації на розвиток ТНК у країнах з різним соціально-економічним становищем. Ця специфіка полягає у відмінностях впливу одного набору факторів на кількість закордонних філій ТНК у країнах з різним рівнем розвитку. Це підтверджує контроверсійність явища економічної глобалізації та вказує, що зростання ТНК можливе лише в країнах з високими показниками економічної глобалізації. Розвиток країн є асиметричним, тому поширення глобалізаційних процесів також є нерівномірним, що свідчить про різну реакцію економік на їхній вплив. Незважаючи на переваги глобалізації, існує низка викликів, які слід враховувати. Тому важливо, щоб країни адаптували свої політики до умов глобалізації, забезпечуючи стійке зростання і розвиток. Дослідження наслідкових зв’язків між економічною глобалізацією та кількістю дочірніх компаній провідних ТНК виявило, що їхній розвиток значною мірою залежить від залученості країни до глобалізованого простору. Кореляційний аналіз підтвердив наявність взаємозв’язку між ТНК та ВВП, що є основним макроекономічним показником, який відображає участь країн в експортно-імпортних операціях. Аналіз по галузям підтвердив, що економічна глобалізація сприяє зростанню ТНК через збільшення ВВП, незалежно від типу товарів та послуг. Навпаки, ТНК також можуть позитивно впливати на ВВП, підтримуючи масштаб економічної глобалізації. Регресійний аналіз та побудова регресійних моделей виявили специфіку впливу економічної глобалізації на розвиток ТНК у країнах з різним соціально-економічним становищем. Ця специфіка полягає у відмінностях впливу одного набору факторів на кількість закордонних філій ТНК в країнах з різним рівнем розвитку. Це підтверджує контроверсійність явища економічної глобалізації та вказує, що зростання ТНК можливе лише в країнах з високими показниками економічної глобалізації. Розвиток країн є асиметричним, тому поширення глобалізаційних процесів також є нерівномірним, що свідчить про різну реакцію економік на їхній вплив.