ІНОЗЕМНІ ІНВЕСТИЦІЇ В СИСТЕМІ РУХУ ДО СТАЛОГО РОЗВИТКУ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ - Таранюк, Леонід; Корсакієне, Рената; Таранюк, Каріна; Деміхов, Олексій (Сталий розвиток економіки, 2024)
Актуальність наукового дослідження полягає в необхідності розвитку організаційно-економічного забезпечення іноземного інвестування в національну економічну систему в умовах повоєнної її діяльності. В статті розглянуто аспекти іноземного інвестування в системі руху до сталого розвитку національної економіки, що обумовлено метою статті. Відзначено роль іноземних інвестицій у розвитку національної економіки країни в умовах руху до стійкого розвитку економіки. Досліджено вплив іноземний інвестицій на економічне зростання та інноваційний розвиток національної економіки. Проведено оцінку впливу іноземних інвестицій на ключові сектори національної економіки. Проаналізовано ризики, які пов’язані із залученням іноземних інвестицій, до яких віднесено політичний, економічний, екологічний, юридичний, соціальний, геополітичний ризики, що дає змогу розвинути класифікаційний апарат ризиків інвестування. Відзначено важливість порівняльного аналізу практики іноземного інвестування в різних країнах з різним рівнем розвитком економіки, як елемент практичного впровадження результатів дослідження. Авторами сфокусовано увагу на країни з розвинутою та перехідною економікою в аналізі процесів іноземного інвестування в систему національної економіки. Відзначено особливості інвестиційних процесів в країнах з перехідною та розвиваючою економікою з метою більш системного охоплення країн з різними економічними системами як складової руху до стійкого розвитку економічних систем. Авторський внесок полягає в вирішенні проблематики залучення іноземних інвестицій в систему сталого розвитку національної економіки в період повоєнного часу. Наукова новизна полягає в розвитку класифікаційної системи ризиків, які пов’язані із залученням іноземних інвестицій. Наведено основні висновки проведеного дослідження, де сфокусовано увагу на розвитку організаційно-економічного забезпечення іноземного інвестування в національну економіку як складової стійкого розвитку економічної системи.