НАПРЯМИ ВПРОВАДЖЕННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ В ЕКОНОМІЦІ УКРАЇНИ ТА ПОЛЬЩІ - Тарасенко, Світлана; Дурановскі, Войцех; Біловол, Артем; Дабровскі, Збігнєв (Сталий розвиток економіки, 2024)
Актуальність дослідження пов’язана з посиленою увагою науковців, урядів країн до можливостей трансформації національних економік, в тому числі окремих галузей на основі технологій штучного інтелекту. Уряди держав та міжнародні компанії активно вивчають, як штучний інтелект може підвищити ефективність виробництва, поліпшити обслуговування клієнтів та сприяти економічному зростанню. Метою дослідження є формування напрямків впровадження технологій штучного інтелекту в економіці України та Польщі, зокрема, на основі аналізу наукових джерел та оцінки національних ініціатив у цій сфері. Застосовано SWOT-аналіз для визначення сильних і слабких сторін, можливостей і загроз, пов’язаних із впровадженням штучного інтелекту в національні господарства країн, що уможливило ідентифікацію виклики та сформувати перспективи імплементації технологій. Визначено основні ніші наукових досліджень, пов’язаних із впровадженням технологій штучного інтелекту, що дозволило систематизувати підходи до їх впровадження. Науковці першої ніші присвячують дослідження питанням використання штучного інтелекту в процесах формування державної політики. Друга ніша наукових досліджень включає питання політики щодо штучного інтелекту, що охоплює аналіз поточного стану ініціатив у сфері штучного інтелекту та перспективи його розвитку в різних країнах. Третій напрямок наукових досліджень щодо впровадження штучного інтелекту фокусується на взаємозв’язках штучного інтелекту і економічного зростання національних економік. Обґрунтовано, що середовище штучного інтелекту в Польщі активно розвивається завдяки чіткому законодавчому регулюванню і значному фінансуванню стартапів, тоді як в Україні сфера розробок штучного інтелекту функціонує на основі замовлень іноземних компаній та проєктній діяльності в університетах. Визначено напрямки впровадження технологій штучного інтелекту в економіці України та Польщі, що можуть бути використані для розроблення програм імплементації штучного інтелекту в розрізі регіонів України та Польщі, в цілому національного господарства.