ПЕРСПЕКТИВИ ІНТЕГРАЦІЇ РИНКУ КРИПТОВАЛЮТ В БАНКІВСЬКУ СИСТЕМУ: КОНСАЛТИНГОВИЙ АСПЕКТ - Чуб, Павло; Примостка, Олена; Пащенко, Антон (Сталий розвиток економіки, 2024)
Метою статті є аналіз правових аспектів регулювання криптовалют в провідних країнах світу (США та ЄС), дослідження можливостей і переваг інтеграції криптовалюти та блокчейну в банківську систему, а також виявлення потенційних ризиків та викликів, пов’язаних з цим процесом. Розглянуто технічні та правові аспекти (на прикладі США та ЄС) інтеграції криптовалют та блокчейну в банківську систему. Особливу увагу приділено Bitcoin (BTC) та Ethereum (ETH) як найпоширенішим криптовалютам. Аналіз технічних аспектів показав, що ці криптовалюти функціонують на базі децентралізованої технології блокчейну, яка забезпечує безпеку, прозорість та незмінність транзакцій. Проаналізуємо регулювання ринку криптовалют в ЄС. Проаналізовано потенційні ризики та виклики, пов’язані з інтеграцією цифрових активів, такі як висока волатильність криптовалют, проблеми з легалізацією та регулюванням цифрових активів та ключові напрями консалтингу. Серед проблем регулювання криптовалют слід виділити насамперед відсутність правил для спотових ринків та ризики регуляторного арбітражу. Доведено, що інтеграція криптовалюти та блокчейну в банківську систему може бути вигідною для банків та їх клієнтів, проте все ще потребує ретельного вивчення технологічних та правових аспектів задля запобігання насамперед можливим зловживанням та кримінальній діяльності. Проаналізовано ризики, пов’язані з інтеграцією криптовалют та блокчейну в банківську систему.