ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ КООПЕРАТИВНИХ ВІДНОСИН НА БАЗІ ОСОБИСТИХ СЕЛЯНСЬКИХ ГОСПОДАРСТВ - Попова, Тетяна; Іщенко, Анастасія (Сталий розвиток економіки, 2019)
Мета. Обґрунтування напрямків розвитку обслуговуючої кооперації в системі аграрного сектору економіки України на базі особистих селянських господарств, враховуючи світові та національні соціально-економічні тренди. Методика дослідження. Методологічною основою дослідження обрано системний підхід до вивчення процесів та явищ, за допомогою якого виявлені проблеми розглядаються з позицій цілісності і нерозривності об’єкта та середовища його існування, цілей і методів управління, засобів його моніторингу. Метод наукової абстракції, разом з методами аналізу і синтезу, в ході дослідження дозволив узагальнити та обґрунтувати суть кооперації та кооперативу, вивчити та систематизувати чинники, що впливають на діяльність сільськогосподарських кооперативів, обґрунтувати поняття «неприбутковості» діяльності обслуговуючих кооперативів. При дослідженні розвитку кооперації було широко застосовано метод соціометричного обстеження, зокрема анкетування, яке проводилось за допомогою спеціально підготовлених опитувальних листів. Матеріали, зібрані за допомогою розроблених авторами анкет, дозволили вивчити ступінь зацікавленості виробників у розвитку сільськогосподарської кооперації в регіоні. Результати. Обґрунтовано розвиток міжгосподарських об’єднань на основі кооперації виробничих, фінансових та людських ресурсів особистих селянських господарств. Визначено етапність їх формування, що передбачає створення суб’єктів інфраструктурного забезпечення їх розвитку. Наукова новизна. Запропоновано проект створення системи обслуговуючої кооперації для суб’єктів малого аграрного виробництва, основною метою якої є підвищення рівня ефективності функціонування сільськогосподарського виробництва даної групи аграріїв за рахунок їхньої інтеграції у мережу багатогалузевих кооперативних об’єднань. Практична значущість. Доведено, що у системі, заснованій на врахуванні економічних інтересів усіх суб’єктів інтеграції, створені основи для поєднання й узгодження їхніх інтересів, включаючи і ОСГ, що в кінцевому підсумку повинно позначитися, по-перше, на обсягах переробки продукції ОСГ, по-друге, на створенні умов для нагромадження та розширеного відтворення сільськогосподарських підприємств, по-третє, створення основи для розвитку ОСГ населення в інтеграції з суспільним виробництвом.