ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДОСВІД ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТАЛОГО ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ - Скорик, Марина (Сталий розвиток економіки, 2024)
У статті досліджено європейський досвід забезпечення сталого економічного розвитку сільських територій та обґрунтовано можливість його впровадження в Україні. Аналізується, як європейські практики інституційної підтримки, екологічної збалансованості та соціальної інклюзії можуть бути адаптовані до вітчизняних умов. Визначено ключові складові успіху європейських моделей, таких як ефективне управління, розвиток екологічно чистих технологій, підтримка місцевих громад та збереження культурної спадщини. Проаналізовано конкретні приклади з Німеччини, Франції, Італії, Швеції та Польщі, що демонструють успішні стратегії відновлення сільських територій. Обґрунтовано потенційні бар’єри, такі як відсутність відповідної інституційної бази, економічні диспропорції та недостатній рівень місцевої участі. Запропоновано рекомендації щодо адаптації європейських практик в Україні, акцентуючи увагу на необхідності підвищення інституційної спроможності, залучення фінансових ресурсів і активізації участі місцевих громад. Пропозиції орієнтовані на інтеграцію ефективних європейських підходів, що сприятиме сталому економічному розвитку сільських територій України в умовах повоєнного відновлення.