ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ЕКОЛОГІЧНОЇ СЕРТИФІКАЦІЇ ТА МАРКУВАННЯ В КРАЇНАХ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ - Літвак, Ольга (Сталий розвиток економіки, 2024)
Стаття присвячена аналізу тенденцій розвитку в країнах Європейського Союзу екологічної сертифікації та маркування, які є важливими інструментами для підвищення прозорості бізнесу, забезпечення відповідності екологічним стандартам і зміцнення довіри споживачів. Проведено аналіз системи екомаркування EU Ecolabel, яка охоплює широкий спектр товарних категорій. Останні роки спостерігається зростання кількості виданих екологічних сертифікатів у ЄС, що свідчить про значний інтерес підприємств і споживачів до екологічно чистих продуктів. Окрема увага приділена законодавчій базі Європейського Союзу, яка регулює та удосконалює процес екологічної сертифікації та маркування, включаючи останні ініціативи, спрямовані на боротьбу з грінвошингом. Виявлено основні перешкоди, що виникають під час впровадження екологічної сертифікації, а також перспективи її розвитку в контексті Європейського Зеленого курсу. Висвітлено можливості використання досвіду ЄС для удосконалення системи екологічного маркування в Україні.