УПРАВЛІННЯ ЛЮДСЬКИМИ РЕСУРСАМИ В УМОВАХ ВІЙНИ: МОТИВАЦІЯ, ШЛЯХИ І СПОСОБИ ЕФЕКТИВНОГО ЗАСТОСУВАННЯ ОСОБИСТІСНОГО ПОТЕНЦІАЛУ - Котковський, Володимир; Самородов, Борис; Чхеайло, Анна (Сталий розвиток економіки, 2024)
Війна створює безпрецедентні виклики для компаній, вимагаючи від керівників використання адаптивних та інноваційних підходів до управління людськими ресурсами. Мета статті – дослідити підходи до управління персоналом під час війни, спрямовані на підвищення мотивації працівників, збереження їхньої продуктивності та максимізацію використання особистісного потенціалу. Розглянуто виклики у сфері управління людськими ресурсами, які стоять перед компаніями в умовах війни та шляхи їх подолання. З’ясовано, що вплив війни на розвиток особистісного потенціалу працівників може бути як негативним, так і позитивним. Розглянуто складові матеріальної і нематеріальної мотивації. Обґрунтовано, що для ефективного використання особистісного потенціалу працівників компанії повинні використовувати індивідуальний підхід до управління персоналом.