ІНВЕСТИЦІЙНА ПРИВАБЛИВІСТЬ РЕГІОНУ ТА МЕХАНІЗМИ ЇЇ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ - Лугош, Лариса (Сталий розвиток економіки, 2024)
У статті розглядається науковий підхід до створення засад сталого регіонального розвитку, які базуються на бренд-орієнтованому управлінні. Основою бренд-орієнтованого управління регіональним розвитком стало поняття інвестиційної привабливості регіону. Виявилося, що існує постійний зв’язок між ідеями про те, наскільки привабливим є регіон для інвестицій, брендом і його іміджем, що дозволяє розглядати регіон як товар. Інвестиційна привабливість регіону залежить від багатьох об’єктивних факторів, а також від суб’єктивного розуміння унікального бренду регіону як окремої товарної категорії з певними ціннісними характеристиками та соціально обумовленими цінами. Ці ціни формуються внутрішніми та зовнішніми факторами, які впливають на розвиток регіонального потенціалу, якість іміджу та глобальне просування бренду. Недостатнє інвестування в інфраструктуру та відсутність виваженої, комплексної та системної підтримки з боку регіональних органів влади та держави призводять до накопичення негативних факторів і чинників, посилення впливу факторів інвестиційного ризику, формування механізму стимулювання зниження регіонального розвитку та конкурентоспроможності та інвестиційної спроможності.. Закарпатська область є прикладом структурно-змістовних характеристик регіонального бренду.