ІНСТИТУЦІЙНА СТІЙКІСТЬ ДЕРЖАВИ ЯК ФАКТОР ЇЇ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ТА ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ - Скиба, Ольга (Сталий розвиток економіки, 2024)
Проведено оцінку інституційної стійкості держави за даними Індексу крихких держав та визначено основні шляхи її зміцнення задля сталого розвитку та економічної безпеки країни. Встановлено стрімке посилення крихкості України на фоні повномасштабного вторгнення росії в Україну. Основними факторами, що призводять до посилення крихкості України та відповідно зниження інституційцної стійкості нашої держави є ті, що безпосередньо загрожують безпеці держави, зокрема зовнішнє втручання та військова агресія російської федерації. Крім того, величезний потік українських біженців, що спостерігався особливо на початку війни та внутрішнє переміщення населення, чиє житло або зруйноване, або знаходиться у зоні активних бойових дій, або на тимчасово окупованій території, став одним із факторів погіршення рівня стабільності України. Така негативна тенденція буде тільки поглиблюватися враховуючи умови повномасштабної війни, в яких перебуває Україна.