МЕТОДИЧНІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ УПРАВЛІНСЬКОЇ ЗВІТНОСТІ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Заворітній, Микола (Сталий розвиток економіки, 2024)
У статті розглядаються методичні аспекти управлінської звітності в сучасних умовах, зокрема в умовах війни. Нестабільна економічна ситуація, пошкодження інфраструктури та інші виклики вимагають своєчасної і достовірної інформації для ефективних рішень. Автоматизація облікових процесів через цифрові технології зменшує час на підготовку звітів, але потребує значних фінансових вкладень та високої кваліфікації персоналу. Автором виділено кілька підходів до управлінської звітності: інформаційний, функціональний, процесний, системний і стратегічний. Інтегративний підхід дозволяє комплексно оцінювати стан підприємства. Визначено цілі управлінської звітності та складові, що можуть стати достатньою інформаційною основою для управління бізнесом в умовах невизначеності. Розглянуто перспективи використання новітніх технологій, таких як штучний інтелект, хмарні технології, Інтернет речей і блокчейн, для підвищення точності, безпеки та ефективності управлінських процесів. Висновки підкреслюють важливість аналітичних інструментів та необхідність посилення кібербезпеки в умовах цифровізації бізнесу.