ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ ЕВОЛЮЦІЇ ПОНЯТТЯ «ДОСТУПНІСТЬ ПРОДОВОЛЬСТВА» В КОНТЕКСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ КРАЇНИ - Артімонова, Ірина; Киришун, Дмитро (Сталий розвиток економіки, 2024)
У статті висвітлено еволюцію підходів до поняття «доступність продовольства», яке було обумовлено змінами в рівні життя населення, обмеженою кількістю продовольства необхідної харчової цінності, відсутністю достатнього обсягу фінансових ресурсів, необхідних для купівлі продуктів харчування. Згідно Міжнародного пакту про економічні, соціальні та культурні права у статті розкрито ключові завдання, що були спрямовані на підвищення доступності продовольства для всіх соціальних прошарків суспільства. Проведено статистичний аналіз стану продовольчої безпеки в Україні та світі, визначено основні деструктивні наслідки, що виникли у продовольчому секторі української економіки та вплинули на її рівень останнім часом. Проведене дослідження свідчить, що продовольчу безпеку слід розглядати у трьох взаємопов’язаних аспектах, з позиції фізичної, економічної та соціальної доступності основних видів продовольства для населення. Обґрунтовано доцільність створення механізмів адресної продовольчої допомоги соціально незахищеним групам населення, які мають забезпечити їм вільний доступ до харчових продуктів відповідної якості та асортименту незалежно від рівня доходів. Проведені дослідження дали змогу дійти висновків, що програми продовольчої допомоги, що ґрунтуються на ідеології соціальної справедливості є невід’ємною частиною програм продовольчої безпеки населення в більшості розвинених країн.