ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ В ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ - Дашко, Ірина; Михайліченко, Любомир (Сталий розвиток економіки, 2024)
В даній статті визначено ключові можливості ШІ (штучного інтелекту). Досліджено історію виникненні ШІ та охарактеризовані основні можливості цієї технології для різних галузей. Зазначено, що на сьогодні технології ШІ створюють нові можливості для підприємств та надають їм широкі повноваження в різних галузях, адже кожен процес, в який впроваджено ШІ оптимізовує витрати, що в підсумку позитивно впливає і на загальні фінансові показники. Зазначено топ ШІ-компанії за обсягом капіталізації за 2023 рік. Досліджено, що на сьогодні технології ШІ успішно інтегрували майже в усі галузі економіки та продовжують вдосконалення ключових бізнес-процесів підприємств. Визначено, що найбільші світові компанії, які впроваджують технології ШІ витрачають 15,5% своєї виручки, що підтверджує актуальність та вадливість розвитку даних технологій. Проаналізовано обсяг та частку інвестицій ШІ-компаній у розвиток технологій станом за 2022 р. Проаналізовано український ринок ШІ на прикладі аналізу динаміки інвестицій у венчурні компанії та динамки кількості ШІ спеціалістів. Визначено, що за останні кілька років інвестиції в розвиток ШІ в Україні стрімко зростали, особливо в період війни. Проаналізовано динаміку кількості спеціалістів ШІ в Україні за 2014-2023 рр. Проаналізовано частку Україні на ринку ШІ Східної Європи за 2023 р. Досліджено, що за десять років кількість ШІ-спеціалістів виросла у 4,4 рази, що підтверджує загальний розвиток ринку технологій в Україні. Провівши аналіз частки України на Східноєвропейському ринку ШІ, було досліджено, що Україна займає друге місце з часткою у 20% та кількістю компаній 242. Обґрунтовано стрімкий розвиток ШІ в Україні та охарактеризовано високий рівень знань українських спеціалістів. Запропоновано аналіз впливу SEO-оптимізації на прибуток компанії. Розроблено механізм, який детально ілюструє вигоди, які можна отримати від SEO-просування. Досліджено, що інтегрувавши SEO-просування в свою діяльність підприємство отримає збільшення кількості клієнтів та ріст загальної виручки, які повністю покриють витрати на дану технологію. Зроблено висновки щодо особливостей використання штучного інтелекту в діяльності підприємств.