ВДОСКОНАЛЕННЯ ПРОЦЕДУРИ БАНКРУТСТВА ‒ ЗАПОРУКА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПОЛІПШЕННЯ УМОВ ВЕДЕННЯ МАЛОГО БІЗНЕСУ - Левченко, Наталія; Прилєпова, Марина (Сталий розвиток економіки, 2019)
Мета. Розгляд економіко-правових аспектів вдосконалення процедури банкрутства фізичних осіб – підприємців як запоруки забезпечення поліпшення умов ведення малого бізнесу. Методика дослідження. В процесі дослідження використано загальнонаукові та спеціальні методи, зокрема: статистичний – при дослідженні динаміки показників розвитку малого підприємництва в Україні; системний – при розгляді економіко-правових аспектів процедури банкрутства фізичних осіб-підприємців; логічний і монографічний – при послідовності викладення результатів дослідження; графічний – при побудові алгоритму процедури банкрутства фізичних осіб-підприємців. Результати. Досліджено динаміку показників розвитку малого підприємництва в Україні. Розглянуто економіко-правові аспекти процедури банкрутства фізичних осіб-підприємців відповідно до Кодексу України з процедур банкрутства. Наукова новизна. Розроблено алгоритм процедури банкрутства фізичних осіб-підприємців, запровадження якого має стати фундаментальною основою при розробці Методичних рекомендацій зі звернення фізичних осіб – підприємців до господарського суду з питань відкриття провадження про їх неплатоспроможність. Практична значущість. Запровадження алгоритму процедури банкрутства фізичних осіб-підприємців має стати запорукою істотного поліпшення умов ведення бізнесу в Україні, досягнення стратегічної мети – входження України до двадцятки провідних країн світу за умовами ведення бізнесу та зменшення можливості зловживань у процедурах банкрутства.