ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ВПРОВАДЖЕННЯ ЦИРКУЛЯРНИХ МОДЕЛЕЙ В АГРОПРОДОВОЛЬЧОМУ БІЗНЕСІ: МІЖНАРОДНИЙ ТА ВІТЧИЗНЯНИЙ ДОСВІД - Кузьома, Віталій (Сталий розвиток економіки, 2024)
В статті розглянуто сучасні виклики та перспективи розвитку агропродовольчого сектору з акцентом на впровадження циркулярних бізнес-моделей. В дослідженні представлено аналіз негативних екологічних наслідків традиційних методів ведення сільського господарства, включаючи зростання обсягів викидів СО2, деградацію ґрунтів та скорочення біорізноманіття. В дослідженні обґрунтовано необхідність переходу до циркулярних бізнес-моделей як до інноваційного підходу, що забезпечує стале використання природних ресурсів та мінімізацію відходів. Наведено приклади успішного впровадження циркулярних моделей у країнах Європейського Союзу, де вони розглядаються як центральний елемент майбутнього економічного зростання. Дослідження дозволило виявити приклади успішного застосування циркулярних бізнес-моделей в Україні, зокрема на підприємствах агрохолдингів, які активно впроваджують технології виробництва біоенергії, що демонструє значний потенціал розвитку циркулярної економіки в агросекторі України.