СУБСИДУВАННЯ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ НАСЕЛЕННЮ: ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ АСПЕКТИ - Фоменко, Олексій (Сталий розвиток економіки, 2024)
У статті досліджено теоретико-методичних аспектів субсидування житлово-комунальних послуг населенню. Запропоновано теоретико-методичний підхід до дослідження механізмів субсидування житлово-комунальних послуг населенню, в рамках якого визначено цілі субсидування, систематизовано його ознаки, здійснено класифікацію субсидій за критеріями, узагальнено інформацію про коло осіб, що мають право на отримання житлової субсидії, виокремлено умови та порядок її призначення. Встановлено, що для покращення процесу надання житлових субсидій і забезпечення соціальної справедливості потрібно використовувати інформаційно-комунікаційні технології для моніторингу та аналізу ефективності надання субсидій. Також важливо провести цілеспрямовану роботу з постачальниками послуг для підвищення якості їхньої роботи. Крім того, необхідна належна взаємодія між постачальниками житлово-комунальних послуг і їх споживачами – одержувачами субсидій, зокрема в частині надання інформації про спожиті послуги, нараховані суми, а також розміри заборгованості чи переплат.