МОДЕЛІ СТРАТЕГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ СТАЛИМ РОЗВИТКОМ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ ТУРБУЛЕНТНОГО СЕРЕДОВИЩА - Хахалєв, Дмитро (Сталий розвиток економіки, 2024)
У статті досліджено сучасні підходи до забезпечення стійкості підприємств у контексті мінливих зовнішніх умов. Автори розглядають турбулентність як ключовий фактор, що впливає на стратегії розвитку компаній, підкреслюючи важливість адаптивних моделей управління. Підкреслено значення аналізу ризиків та можливостей для побудови ефективних механізмів реагування на зовнішні виклики. Запропоновано різні моделі стратегічного управління, серед яких – сценарне планування, гнучкі стратегії та моделі ризик-менеджменту, адаптовані до мінливих умов ринку. У статті також розглянуто проблеми ресурсозбереження та відповідального ставлення до використання природних ресурсів, як важливого чинника у стратегії сталого розвитку. Обґрунтовано, що в умовах турбулентного середовища, підприємства мають постійно оновлювати свої бізнес-моделі, залучаючи нові підходи до управління, що дозволяють ефективно використовувати наявні ресурси.