АНАЛІЗ МОДЕЛЕЙ ПАРТНЕРСЬКИХ ВІДНОСИН МІЖ ПІДПРИЄМСТВАМИ - Благун, Іван; Кукурудз, Ростислав (Сталий розвиток економіки, 2024)
В умовах сучасної глобалізованої економіки компанії дедалі частіше прагнуть встановлювати тривалі партнерські відносини, щоб підвищити свою конкурентоспроможність, оптимізувати витрати та забезпечити стабільність поставок. Однак створення та підтримка таких відносин супроводжується низкою викликів, включаючи необхідність ефективного управління транзакційними витратами, подолання невизначеності та ризиків опортуністичної поведінки, а також забезпечення взаємної довіри та лояльності між партнерами. Успішне вирішення цих питань вимагає глибокого розуміння механізмів, які визначають успіх або провал партнерських відносин між підприємствами. Метою статі є аналіз існуючих моделей партнерських відносин між підприємствами, їх порівняння та виявлення ключових факторів, що впливають на стабільність та ефективність таких відносин, що дозволить не лише поглибити теоретичне розуміння механізмів партнерства, але й запропонувати практичні рекомендації для підприємств, які прагнуть побудувати надійні і тривалі бізнес-відносини. У статті розглядаються моделі партнерських відносин між підприємствами в контексті сучасної глобалізованої економіки, де встановлення довгострокових партнерств є важливим фактором підвищення конкурентоспроможності, оптимізації витрат та забезпечення стабільності постачання. Автор акцентує увагу на проблемах, з якими стикаються підприємства під час формування та підтримки таких відносин, зокрема управлінні транзакційними витратами, подоланні невизначеності, мінімізації ризиків опортунізму, а також забезпеченні взаємної довіри та залученості партнерів. Аналіз існуючих досліджень вказує на недостатню інтеграцію різних теоретичних підходів, таких як теорія транзакційних витрат, теорія промислових мереж і соціальна теорія обміну, що обмежує можливості комплексного аналізу та прогнозування успішності партнерських відносин. У статті докладно розглянуто моделі Дж.Б. Хайде і Г. Джона, E. Андерсона і B. Вейца, а також моделі соціального обміну, що дозволяють оцінити вплив специфічних інвестицій, зобов’язань і соціальних чинників на стабільність і довгостроковість відносин. Висновки дослідження підкреслюють важливість поєднання різних підходів для забезпечення ефективності партнерств, що дозволяє краще розуміти механізми взаємодії між підприємствами та приймати обґрунтовані рішення щодо управління партнерськими відносинами.