УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВАМИ В УМОВАХ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ: ІНТЕГРАЦІЯ СУЧАСНИХ ПІДХОДІВ МЕНЕДЖМЕНТУ ТА ПРИНЦИПІВ VUCA-СВІТУ - Нечаєва, Ірина; Панкова, Алла (Сталий розвиток економіки, 2024)
У сучасних умовах стрімкого розвитку технологій, глобалізації, політичної нестабільності та кліматичних змін, підприємства стикаються зі складними й непередбачуваними викликами. Традиційні підходи до менеджменту виявляються неефективними для забезпечення гнучкості та швидкої адаптації до змін. VUCA-світ (Volatility, Uncertainty, Complexity, Ambiguity) є однією з низки сучасних концепцій для розуміння нових викликів бізнесу та управління. У статті проаналізовано сучасні тенденції в менеджменті, зокрема, такі як розмаїття, рівність та інклюзію (DEI), технологічні інновації, управління зацікавленими сторонами, добробут працівників, управління продуктивністю за допомогою ІТ, а також сталий розвиток. Автори обґрунтовують інтеграцію цих підходів із принципами VUCA для підвищення стійкості та конкурентоспроможності підприємств у нестабільному бізнес-середовищі. Результатом дослідження є модель інтеграції сучасних тенденцій менеджменту з принципами VUCA, яка сприяє ефективному управлінню в умовах невизначеності.