SMART-ТУРИЗМ ЯК ЕКОСИСТЕМА: СУТНІСТЬ, СКЛАДОВІ ТА ЗНАЧЕННЯ В ЗАБЕЗПЕЧЕНІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІЙ - Кочума, Інна; Красномовець, Вікторія (Сталий розвиток економіки, 2024)
У статті досліджується концепція Smart-туризму як інноваційної екосистеми, яка поєднує Smart-технології, Smart-дестинації та Smart бізнес-мережі задля досягнення сталого розвитку територій. Проаналізовано різні підходи до визначення сутності Smart-туризму та визначено значення Smart-технологій (Інтернет речей, штучний інтелект, Big Data) у підвищенні ефективності управління туристичними ресурсами та створенні високоякісного туристичного досвіду. Проаналізовано вплив Smart-туризму на економічний, екологічний і соціальний аспекти розвитку територій, зокрема його роль у збереженні культурної спадщини, підтримці місцевих економік та зменшенні негативного впливу на довкілля. У статті також розроблено рекомендації для впровадження Smart -туристичних рішень і стратегій сталого розвитку для місцевих органів влади. Наголошується на важливості інноваційних підходів, співпраці між усіма учасниками екосистеми та використанні інтелектуальних технологій для підвищення стійкості та конкурентоспроможності туристичних напрямків. Зроблено висновок, що Smart -туризм має потенціал стати ключовим елементом у розвитку сталого, відповідального та інклюзивного туризму на глобальному та місцевому рівнях.