ПРІОРИТЕТНІ НАПРЯМИ РОЗВИТКУ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ - Большая, Оксана; Бабенко, Ірина; Іщенко, Інна; Школяр, Сергій; Харченко, Наталія (Сталий розвиток економіки, 2024)
Пріоритетні напрями розвитку інноваційної діяльності в Україні формуються відповідно національним інтересам, глобальним технологічним тенденціям та підвищення конкурентоспроможності країни. Інноваційна діяльність представляє собою сукупність заходів, орієнтованих на розробку і впровадження нових продуктів, послуг або процесів, які відповідають потребам ринку та надають конкурентну перевагу. Це безперервний процес, що включає наукові дослідження, технологічні інновації, організаційні трансформації та маркетингові стратегії. Інновації виступають ключовим двигуном економічного розвитку, сприяють поліпшенню якості життя та допомагають у вирішенні глобальних проблем. Україна потребує суттєвої реформації та створення оборонної стратегії, яка базуватиметься на сучасних підходах до розвитку економіки, кредитно-фінансового сектору та інноваційної діяльності. Вибір правильної стратегії та її своєчасне впровадження, ефективні заходи для підтримки інновацій та врахування можливостей і перспектив є головними критеріями у забезпеченні економічної безпеки країни та її швидкому відновленні. Важливими аспектами у розвитку інноваційної діяльності держави залишається функціонування малого та середнього бізнесу, а також розробка інвестиційних механізмів, що поєднують державний і приватний капітал для фінансування інноваційних проєктів.