ОСОБЛИВОСТІ ПРАКТИЧНОГО ЗАСТОСУВАННЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ ДЛЯ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ ЩОДО ПРОВЕДЕННЯ ПОСТ-МИТНОГО КОНТРОЛЮ - Руда, Тетяна; Корчака, Сергій; Неліпович, Олена (Сталий розвиток економіки, 2024)
У статті проаналізовано основні аспекти використання системи управління ризиками в процесі прийняття рішень щодо необхідності здійснення пост-митного контролю. Визначено випадки, в яких доцільно застосовувати пост-митний контроль та структуровано суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД), стосовно яких він може бути застосований. Окреслено фактори, які впливають на ефективність та визначають доцільність здійснення пост-митного контролю. Особливу увагу приділено аналізу результатів застосування суб’єктоорієнтованих критеріїв (тобто визначенню частки митних декларацій, до яких було застосовано коефіцієнт зменшення АСУР необхідності проведення митного огляду) в розрізі митних режимів за 2023 рік та дослідженню кон’юнктуру сучасного стану використання системи управління ризиками. Також у статті визначено перелік документальних митних формальностей, який може бути виконаний під час реалізації пост-митного контролю.