ТЕНДЕНЦІЇ ТЕХНОЛОГІЧНОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ РИНКУ МЕДИЧНИХ ПОСЛУГ - Шишка, Ігор (Сталий розвиток економіки, 2024)
У статті на основі вивчення думок експертів серед технологічних тенденцій, які трансформують медичну галузь, зазначено: великі дані, штучний інтелект, Інтернет речей, доповнену і віртуальну реальності, хмарні обчислення, прогнозний аналіз, чат-бот, програми, що забезпечують кібербезпеку та конфіденційність даних, нанотехнології, 3D біодрук та імпланти. Надано характеристику кожній технології, наведено потенційні обсяги зростання, зазначено сферу їх застосування та переваги, які вони створюють для закладів охорони здоров’я. Визначено, що найбільші перспективи для розвитку і поширення у сфері охорони здоров’я мають технології великих даних, штучного інтелекту, Інтернету речей, доповненої і віртуальної реальності, хмарних обчислень, прогнозного аналізу, чат-ботів. Визначено основні переваги застосування названих технологій: безпечне зберігання медичної інформації; швидке прийняття рішень щодо лікування; конфіденційність медичних даних; розширення можливостей залучення пацієнтів до участі у медичних дослідженнях; виявлення підроблених ліків; можливість укладати страхові угоди; скорочення витрат медичного закладу; опрацювання складних наборів даних; надання імпровізовані медичні послуги; отримання безперервних даних про пацієнтів за допомогою спеціальних пристроїв; покращення якості медичної допомоги; попередження погіршення стану пацієнта; забезпечення доступності медичних послуг.