ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ РИНКУ НЕРУХОМОСТІ В УКРАЇНІ - Мухін, Олексій; Юрченко, Олександр (Сталий розвиток економіки, 2024)
Ринок нерухомості в Україні на сьогодні позиціонується динамічних та складним сектором соціально-економічного розвитку, що зазнає впливу нестабільності, кризових явищ та макроекономічного впливу. Значна роль у даному секторі відводиться державному регулюванню. Метою статті є аналіз сучасного стану та специфіки системи державного регулювання ринку нерухомості в Україні. У дослідженні проведено систематизацію елементів системи державного регулювання в досліджуваній галузі. Ідентифіковано функціонал державних формацій, що зводиться, в цілому, до забезпечення законодавчого підґрунтя, формування концептуальних засад розвитку ринку, концентрації ресурсів, встановлення уніфікованих вимог до учасників ринку нерухомості, контролю за безпекою ринку та фінансовою стійкістю, а також інформаційного забезпечення та превентивного захисту від потенційних ризиків. Виділено основні принципи державного регулювання досліджуваної сфери, зокрема, ефективна реалізація державних правил та норм за посередництвом законодавчого інструментарію; поетапність та послідовність процесу формування системи управління нерухомістю; мінімізація бюджетних витрат для даної мети; інформаційно-організаційна синергія системи управління; індивідуалізований підхід до кожного об’єкта нерухомості. Доведено, що використовуючи світовий досвід, доцільно інтегрувати найбільш оптимальні елементи моделі організаційної структури державного регулювання ринку нерухомості.