МЕТОДИЧНІ АСПЕКТИ ПРОЦЕСУ ФОРМУВАННЯ СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД В УМОВАХ BANI-СЕРЕДОВИЩА: ВЕТЕРАНСЬКИЙ АСПЕКТ - Глєбова, Алла (Сталий розвиток економіки, 2024)
У статті досліджують методичні аспекти процесу формування стратегій розвитку сучасних територіальних громад. Зазначено, що військова агресія, соціально-демографічні зміни, залучення міжнародної підтримки, розвиток місцевого самоврядування, безпекові питання обумовлюють не тільки корегування діючих стратегій, але і внесення змін у нормативно -правове забезпечення процесу їх створення з урахуванням сучасних реалій. Встановлено, що в умовах BANI- середовища роль і значення стратегій буде зростати як для громад, так і держави. Це є особливо важливим у контексті зростання кількості ветеранів в Україні. На основі аналізу світового досвіду визначено, що для реінтеграції ветеранів до звичайного життя розробляються програми щодо отримання освітніх послуг та перепідготовки, працевлаштування, підприємництва, соціальної допомоги та надання житлових послуг, психологічної допомоги та реабілітації.