МІЖНАРОДНА ДОПОМОГА ВІДБУДОВІ ДЛЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ - Нечипорук, Людмила; Шелєхова, Вікторія (Сталий розвиток економіки, 2024)
Уточнено, що результати впливу міжнародної допомоги на забезпечення соціально-економічного розвитку країни не завжди відповідають очікуванням, що зумовлено низкою проблем відносно ефективності використання коштів. Запропоновано для оцінки потенціалу впливу міжнародної допомоги щодо структурних змін в економіці, розвитку інфраструктури, реформування соціальної політики та досягнення Україною цілей сталого розвитку в умовах постійних викликів та змін використовувати аналіз сильних, слабких сторін, можливостей та загроз (SWOT Analysis). Закцентувано на сильних сторонах міжнародної допомоги: різноманітність донорської бази через підтримку з боку широкого кола країн, її комплексність та орієнтація на стратегічне партнерство, що реалізується через співпрацю з міжнародними інституціями. Потенційно слабкими сторонами міжнародної допомоги визнано її фрагментацію та дублювання, формування залежності та небезпеку втрати автономії України у прийнятті рішень, ризик корупції та неефективного управління. Уточнено, що найактуальніші для України додаткові можливості міжнародної допомоги для відбудови та сталого розвитку наразі пов’язані як з підтримкою оборонного потенціалу, так і з узгодженням з національними стратегіями та пріоритетами розвитку. Серед загроз міжнародної допомоги виокремлено постійні загрози безпеці, проблеми в управлінні в умовах економічної нестабільності, валютні коливання та фіскальний тиск, що можуть підірвати стійкість ініціатив з надання допомоги, обмежити спроможність уряду ефективно освоювати кошти, вносячи невизначеність та ризики для планування та подальшого надання міжнародної допомоги.