СУЧАСНИЙ РІВЕНЬ РОЗВИТКУ ІНСТРУМЕНТАРІЮ УПРАВЛІННЯ ПОРТФЕЛЕМ МІЖНАРОДНИХ БІЗНЕС-ПРОЄКТІВ ПІДПРИЄМСТВ - Білоус, Юрій (Сталий розвиток економіки, 2024)
У статті аргументовано, що стратегічне планування є ключовим елементом в управлінні портфелем міжнародних бізнес-проєктів. Доведено, що його впровадження сприяє підвищенню ефективності використання ресурсів та скороченню операційних витрат, що, в свою чергу, позитивно впливає на фінансові показники підприємств. Обґрунтовано, що компанії, які застосовують принципи сталого розвитку та інтегрують екологічні, соціальні та управлінські (ESG) аспекти, зміцнюють свою репутацію на міжнародній арені та мають кращий доступ до капіталу від інвесторів, що підтримують сталі ініціативи. Водночас доведено, що впровадження гнучких методологій управління проєктами, таких як Agile та Scrum, значно підвищує шанси на успішне завершення проєктів, покращує якість результатів та забезпечує адаптивність у складних умовах зовнішнього середовища. Обґрунтовано, що інтеграція цифрових технологій, зокрема автоматизованих систем управління проєктами (PMS) та аналітичних платформ на основі штучного інтелекту (AI), дозволяє знижувати операційні ризики, скорочувати час на виконання проєктів та підвищувати точність прогнозів. Аргументовано, що управління ризиками є ще одним важливим фактором для українських підприємств, які реалізовують міжнародні проєкти, особливо в умовах геополітичної нестабільності. Доведено, що застосування стратегічного планування для управління ризиками знижує кількість критичних затримок на 20%, що сприяє стабільному виконанню проєктів. Крім того, обґрунтовано, що українські компанії, які інвестують в екологічні та енергозберігаючі технології, не тільки знижують свої операційні витрати, але й підвищують свою конкурентоспроможність на міжнародному рівні. Таким чином, комплексне застосування стратегічного планування, гнучких методологій, управління ризиками та впровадження сталого розвитку є вирішальними факторами успішного управління міжнародними бізнес-проєктами, що сприяє довгостроковому успіху та фінансовій стабільності підприємств.