АНАЛІЗ ТЕНДЕНЦІЙ ЦИФРОВІЗАЦІЇ БІЗНЕСУ - Калінін, Іван (Сталий розвиток економіки, 2024)
У статті обґрунтовано, що цифровізація бізнесу, як в Україні, так і у світі, є ключовим фактором економічного розвитку у період 2018-2026 рр. Аргументовано, що основні тенденції цифровізації, такі як впровадження штучного інтелекту, автоматизація бізнес-процесів, розвиток хмарних технологій та фінансових технологій, сприяють підвищенню ефективності операцій та зниженню витрат, особливо у секторах виробництва, логістики та фінансових послуг. Доведено, що в Україні впровадження цифрових рішень активно підтримується державними ініціативами, зокрема через програми «Дія», що дозволяє малим і середнім підприємствам адаптуватися до сучасних умов. Аргументовано, що розвиток інфраструктури, зокрема розширення покриття високошвидкісним інтернетом, сприяє зростанню участі компаній у національній та міжнародній торгівлі.Доведено, що впровадження штучного інтелекту та IoT сприятиме оптимізації виробничих і логістичних процесів, зокрема у сільському господарстві, що стане важливим напрямком для України у найближчі роки. Обґрунтовано, що кібербезпека стала пріоритетним завданням для бізнесу у світі, а витрати на її забезпечення значно зросли через підвищену складність бізнес-систем та зростання кількості кібератак. Аргументовано, що українські компанії, особливо ті, що працюють на міжнародних ринках, змушені інвестувати у сучасні рішення для захисту даних та забезпечення безпеки операцій.Таким чином, доведено, що в Україні основні виклики цифровізації полягають у недостатньо розвиненій інфраструктурі у віддалених регіонах, що може уповільнити темпи цифровізації малих підприємств. Однак обґрунтовано, що подальші інвестиції у розвиток цифрової інфраструктури та державна підтримка сприятимуть вирівнюванню доступу до цифрових рішень у різних регіонах. Аргументовано, що цифровізація бізнесу залишатиметься ключовим напрямком розвитку економіки у період до 2026 року, і її вплив буде особливо значним у контексті глобальних змін та викликів.