УПРАВЛІННЯ ТРАНСАКЦІЙНИМИ ВИТРАТАМИ ЯК СКЛАДОВОЮ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ - Свиноус, І.В.; Хомяк, Н.В.; Гаврик, О.Ю. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Розробка практичних рекомендацій щодо підвищення ефективності управління трансакційними витратами як складової економічної безпеки сільськогосподарських підприємств. Методика дослідження. В процесі дослідження використано загальнонаукові та спеціальні методи дослідження процесів і явищ у їх взаємозв’язку й розвитку, а саме: монографічний (при формулюванні мети, завдань, предмета і об’єкта дослідження); опитування (для виконання дослідження щодо вагомості елементів ланцюга цінностей підприємства); математично-статистичні, зокрема в аналізі бухгалтерської звітності (при дослідженні внутрішнього та зовнішнього середовища підприємства); розрахунково-конструктивний (при порівнянні показників); експериментальний метод (при апробації розроблених методик). Результати. Проведено аналіз формування трансакційних витрат сільськогосподарськими підприємствами, результати якого свідчать, що з метою оптимізації цих витрат необхідно забезпечити наступне: виділення категорій трансакційних витрат, що виникають у процесі реалізації продукції; проведення розподілу витрат не тільки за видами, але й за періодами, в яких вони можуть виникати; визначення найбільш значимих видів трансакційних витрат із зазначенням періодів, в яких вони виникають; виявлення можливих причин виникнення певних видів трансакційних витрат; аналіз витрат щодо пошуку інформації, який можна здійснити за допомогою наступних загальновідомих методів. Доведено, що саме за такого підходу підприємства та інтегровані з ними господарські структури одержать доступ до повної достовірної інформації, а також обмін нею відбуватиметься швидше. Наукова новизна. Удосконалено методичні підходи до формування системи управлінського обліку трансакційних витрат по центрах відповідальності в сільськогосподарських підприємствах, що дозволить отримувати достовірну та повну інформацію про внутрішньогосподарські процеси і результати діяльності підприємства (оцінювати рівень і динаміку трансакційної складової, здійснювати планування і контроль, аналізувати відхилення витрат від планових, формувати інформаційну базу для прийняття управлінських рішень) і сприятиме підвищенню ефективності інформаційного обміну, скороченню витрат, запобіганню опортуністичної поведінки. Практична значущість. Запропонований методичний підхід до визначення величини та структури трансакційних витрат може бути використаний у практиці діяльності будь-якого сільськогосподарського підприємства, що дасть можливість перерозподіляти внутрішні та зовнішні трансакції.