ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ БІЗНЕСУ ЯК ОСНОВА ПІДВИЩЕННЯ ЙОГО КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ - Коломоєць, Євген (Сталий розвиток економіки, 2024)
У статті досліджується ключова роль цифрової трансформації в підвищенні конкурентоспроможності бізнесу. Здійснено аналіз понять «діджиталізація», «цифровізація» та «цифрова трансформація», визначено їх відмінності. Цифрова трансформація розглядається як стратегічний процес фундаментальних змін у бізнесі, який передбачає впровадження сучасних цифрових технологій, зміну бізнес-моделей, корпоративної культури та управління. Виокремлено етапи цифрової трансформації: від оцифрування даних до комплексної цифровізації та радикальних змін у бізнес-моделях. Автор розглядає ключові інструменти цифрової трансформації, серед яких цифрова канва бізнес-моделі, реінжиніринг бізнес-процесів та роботизована автоматизація процесів (RPA). Ці методи дозволяють оптимізувати операційні процеси, скорочувати витрати та підвищувати продуктивність. Окрему увагу приділено цифровим продуктам (програмне забезпечення, SaaS-рішення, онлайн-платформи), які сприяють оптимізації ланцюгів постачання, підвищенню гнучкості бізнесу та швидкості реагування на ринкові зміни. Підкреслено важливість формування цифрової культури й компетенцій персоналу для забезпечення успішного впровадження цифрових змін. Відсутність підготовлених кадрів та опір співробітників змінам визначені як основні бар’єри. Запропоновано два підходи до трансформації: поступовий перехід і швидка адаптація. Їх вибір залежить від рівня готовності компанії до змін. Розглянуто переваги цифрової трансформації: зростання продуктивності, інноваційні можливості, екологічна стійкість, глобальна доступність і прозорість даних. Водночас висвітлено ризики, серед яких кіберзагрози, високі витрати та залежність від технологій. Для мінімізації ризиків потрібні стратегічні підходи, інвестиції в навчання персоналу та ефективне управління трансформацією. Цифрова трансформація дозволяє бізнесу адаптуватися до сучасних викликів, отримувати стійкі конкурентні переваги та формувати нові можливості розвитку. Вона стає основою інноваційного зростання, дозволяючи компаніям залишатися гнучкими й конкурентоспроможними в умовах динамічних змін ринку.