ПРОГНОЗУВАННЯ РІВНЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ МАШИНОБУДІВНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Самофалова, Марія (Сталий розвиток економіки, 2024)
У статті проведено дослідження конкурентоспроможності машинобудівних підприємств України. Запропоновано поділити підприємства на 5 груп згідно класифікатора видів економічної діяльності (КВЕД) України. Наведено прогнозні (на 2024-2025рр.) значення показника рівня конкурентоспроможності машинобудівних підприємств для 5-ти групи (категорії) з використанням різних економіко-математичних моделей (лінійної, логарифмічної, поліноміальної, степеневої та експоненціальної). На основі проведених розрахунків було отримано наступні результати: - машинобудівні підприємства 1-ої категорії мають стрімкий темп зростання прогнозного показника; - машинобудівні підприємства 2-ої та 5-ої категорій мають стабільні темпи зростання прогнозних показників;- машинобудівні підприємства 3-ої та 4-ої категорій мають низькі темпи зростання прогнозних показників. Для більш повноцінного узагальнення проведених розрахунків було здійснено рейтингування машинобудівних підприємств за критерієм існуючих та потенційних рівнів їх конкурентоспроможності (від найвищого значення до нижчого).