ДО ПИТАННЯ РЕАЛІЗАЦІЇ ІННОВАЦІЙНИХ НАПРЯМКІВ РОЗВИТКУ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ - Попко, О.В. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Ідентифікація можливостей реалізації інноваційних напрямків розвитку харчової промисловості України в умовах глобалізаційних процесів. Методика дослідження. У науковому дослідженні використано загальнонаукові та спеціальні методи дослідження, зокрема: метод теоретичного узагальнення – для уточнення окремих понять; статистичного аналізу – для оцінювання динаміки обсягів виробництва, експорту та імпорту молока і молочно продукції, метод експортних оцінок – для проведення SWOT-аналізу молочної промисловості України. Результати. Встановлено, що харчова промисловість України входить до базових секторів економіки, які формують ВВП України, надходження до бюджету та визначають рівень зайнятості й доходів українців. Визначено, що найбільшу перспективу в секторі харчової і переробної промисловості представляють готові до вживання продукти харчування, у тому числі молоко та молочні продукти. Оцінено стан розвитку молочної галузі України і наведено проблеми та завдання її розвитку; проведено SWOT-аналіз сильних та слабких сторін галузі, можливостей і загроз її розвитку в умовах глобалізації. Сформовано пріоритетні інноваційні напрямки розвитку молочної галузі України, зокрема: 1) на рівні держави – виробництво повноцінної й безпечної молочної продукції; унеможливлення бактеріального, хімічного і фізичного забруднення; забезпечення максимального зберігання харчової якості та зниження втрат біологічної цінності молочної продукції; формування удосконаленої нормативно-методичної бази державного нагляду за якістю й безпечністю молочної продукції і продовольчої сировини, контролю за виробництвом, закупками, поставками, транспортуванням, збереженням і реалізацією продукції, а також для створення умов для виробництва молочної продукції гарантованої якості; розробка сучасної інструментальної й аналітичної бази для контролю безпеки продовольчої сировини та молочної продукції; 2) на міжнародному рівні – дослідження традиційних і пошук нових ринків збуту; пошук ділових партнерів з впровадження та фінансування інноваційних процесів. Наукова новизна. Обґрунтовано підходи до реалізації інноваційного напрямку розвитку харчової, зокрема молочної промисловості України, які обумовлюють розвиток експортного потенціалу вітчизняної харчової промисловості, підвищення її конкурентних позицій на внутрішньому та зовнішньому ринках продовольчих товарів. Практична значущість результатів наукового дослідження визначається можливістю застосування сформульованих рекомендацій як при розробці стратегії розвитку харчової промисловості України в цілому, так і на рівні конкретного підприємства.