СУТНІСТЬ ЗНОСУ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ ЯК ОБ’ЄКТА ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УПРАВЛІННЯ ДІЯЛЬНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВА - Мискін, Юрій; Мискіна, Оксана; Ільєнко, Богдана; Соловей, Олександр (Сталий розвиток економіки, 2024)
Розглянуто підходи науковців до трактування терміну «знос» як об’єкту обліково-аналітичного забезпечення управління діяльністю підприємства. Визначено та охарактеризовано види зносу. Осмислено семантику зносу основних засобів. Запропоновано розуміння терміну «знос» у широкому та вузькому значеннях. Обґрунтовано недоцільність застосування терміну «знос» у широкому його розуміння для цілей бухгалтерського обліку. Проаналізовано знос основних засобів у співставленні з амортизацією. З метою уникнення непорозумінь, пов’язаних із терміном «знос» пропонується для означення «зниження вартості необоротних активів у процесі їх використання» застосовувати у бухгалтерському обліку новий термін «функціос» (функціональний знос), під яким розуміти «зниження вартості необоротних активів у процесі їх функціонального використання».