ОЦІНКА ПО СПРАВЕДЛИВОЇ ВАРТОСТІ АКТИВІВ, ЯК ОБ’ЄКТІВ ОБЛІКУ ТА УПРАВЛІННЯ ЗАТРАТ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ ЗАСТОСУВАННЯ МЗФЗ - Свиноус, Іван; Туржанський, Віталій; Шепель, Тетяна; Нікітченко, Сергій (Сталий розвиток економіки, 2024)
В умовах ринкової економіки інвестування одна із основних джерел цільового і нецільового фінансування. Для ухвалення рішення про вкладення коштів у компанію, потенційним інвесторам потрібно знати не лише її фінансовий стан, а й вартість її активів. У зв’язку з цим розвивалися та вдосконалювалися методи оцінки вартості активів, проте принципи її залишилися незмінними. У сучасній міжнародній системі обліку щодо різних категорій об’єктів оцінки застосовується багато видів цін, тоді як у вітчизняній практиці найпоширеніші традиційні методи, засновані на документально підтвердженій вартості. Однак нині спостерігається поширення практики застосування методів міжнародних стандартів обліку та звітності. У зв’язку з цим більшого поширення набуває категорія справедливої вартості, яку вважають універсальною еквівалентом реальної вартості об’єкта, що оцінюється. Проблема застосування МСФЗ 13 полягає у відсутності контролю за оціночною діяльністю щодо визначення справедливої вартості активів; відсутність активних ринків за окремими видами об’єктів обліку, особливо щодо нематеріальних активів; недоступність для учасників ринку інформації, необхідної для розрахунку максимально достовірної справедливої вартості; відсутності методик розрахунку ставки дисконтування щодо різноманітних господарських ситуацій.