ФІНАНСОВІ ІНСТРУМЕНТИ ДЛЯ ЗАЛУЧЕННЯ ІНОЗЕМНИХ ІНВЕСТИЦІЙ В УКРАЇНІ - Гапонюк, Микола; Стефанішин, Михайло (Сталий розвиток економіки, 2024)
У статті акцентвано увагу, що цілі інвестиційної політики початку ХХІ століття стикаються з цілями сталого розвитку (ЦСР), що є відповіддю на посилення глобальних проблем. Досліджено інструменти залучення іноземних інвестицій для відновлення економіки України. Одним із таких механізмів є податкове стимулювання, яке є потужним інструментом для підтримки інновацій та розвитку галузей, які є високотехнологічними. Проаналізовано світові фінансові тенденції та визначено перспективні механізми, такі як зелені облігації, краудфандингові платформи, венчурні фонди та FinTech-рішення. Розглянуто переваги використання цих інструментів для підтримки стратегічних галузей: енергетики, логістики, агропромисловості, оборонного комплексу та інноваційних технологій. Запропоновано рекомендації щодо впровадження ефективних стратегій для посилення інвестиційного клімату.