ПРОБЛЕМНІ БАНКИ: СУТНІСТЬ ПОНЯТТЯ ТА ПРОЦЕС ЇХ ВИНИКНЕННЯ - Дзюба, Павло (Сталий розвиток економіки, 2024)
Мета статті полягає в удосконаленні підходів до розуміння економічного змісту поняття проблемного банку та структуруванні процесу формування проблемності для забезпечення попередження переходу банку до стану неплатоспроможності. Проаналізовано науково-методичні підходи до визначення проблемного банку та відзначено тенденцію до їхньої уніфікації. У зв’язку з нормативною різноманітністю критеріїв віднесення банків до категорії проблемних, запропоновано розглядати це поняття у широкому та вузькому розумінні, де останнє має більш конкретний фінансово-економічний характер. Для виділення стадій формування проблемності застосовано методологічний підхід щодо визначення послідовності розвитку кризових явищ у діяльності банківських установ. Охарактеризовано етапи потенційної, прихованої, відкритої та критичної проблемності. Обґрунтовано необхідність вдосконалення систем раннього виявлення проблем у діяльності банків.