ОСОБЛИВОСТІ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ - Полякова, Юлія; Шайда, Оксана; Задорожна, Юлія (Сталий розвиток економіки, 2024)
Стаття присвячена вивченню особливостей інноваційної діяльності країн світу, зокрема країн-членів ЄС. З’ясовано тенденції змін валових внутрішніх витрат на НДДКР окремих країн. Розглянуто сутність та призначення нової діючої європейської інноваційної програми. Проведено економетричне дослідження кластеризації країн ЄС за показниками інноваційної діяльності та патентної активності. Виділено п’ять кластерів: інноваційні лідери, розвиваючі інноваційні системи, перспективні інноватори, інноваційні аутсайдери, початковий рівень інноваційності. Окремої уваги приділено вивченню особливостей інноваційної активності Німеччини, яка за результатами кластерного аналізу показує лідерські позиції. Обґрунтовано, що вітчизняні компанії в період війни довели прагнення ефективно працювати і створювати нові технологічні розробки. В умовах поствоєнного відновлення та реалізації євроінтеграційного курсу досвід реалізації інноваційної політики країн-членів ЄС для України стає надзвичайно важливим.