НАСЛІДКИ ЗРУШЕНЬ НА ГЛОБАЛЬНОМУ РИНКУ ДЛЯ ПОВОЄННОЇ РЕВІТАЛІЗАЦІЇ СУДНОБУДУВАННЯ В УКРАЇНІ - Жукова, Олена (Сталий розвиток економіки, 2025)
Поза усіляким сумнівом, після завершення війни перед економічною наукою та господарською практикою постане проблема відновлення вітчизняної індустрії. Суднобудування не буде винятком. Разом з тим, працюючи над стратегіями відновлення та планами їх реалізації знадобиться осмислити події, які відбуваються у відповідній царині на світовому ринку. Їхньому огляду присвячена ця публікація. Перш за все досліджено метаморфози з перерозподілом замовлень від судновласників між ключовими гравцями ринку. Виявлено причини, які призвели до теперішнього стану справ, чинники, що впливали на окреслені тенденції. Зокрема, в нашій країні. Підкреслено, що прагнення підвищити продуктивність морських комерційних перевезень, разом з політичними обставинами різного масштабу, мали наслідком посилення уваги судноплавних компаній до будівництва відповідних інженерних споруд підвищеної вантажопідйомності. Є підстави вважати, що ця тенденція буде продовжуватися в майбутньому попри чинні застереження.