СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ БУДІВЕЛЬНИМИ ПІДПРИЄМСТВАМИ - Польова, Наталія; Подібка, Володимир; Дмитришин, Ярослав (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стратегічне управління є ключовим фактором успіху сучасних будівельних підприємств у складному та динамічному бізнес-середовищі. Індустрія будівництва характеризується високою конкуренцією, значними капіталовкладеннями та впливом зовнішніх факторів, таких як економічна ситуація, технологічний прогрес та законодавчі зміни. У таких умовах розробка та впровадження ефективної стратегії дозволяє будівельним компаніям забезпечити стійке зростання, підвищити конкурентоспроможність і адаптуватися до мінливих ринкових умов. В статті виділено та досліджено основні етапи процесу стратегічного управління підприємствами, проаналізовано особливості стратегічного управління для підприємств будівельної галузевої складової, які необхідно ¬враховувати при розробці стратегічного плану розвитку на перспективний період. Запропоновано та конкретизовано основні види стратегій, які можуть бути використані при управлінні господарською діяльністю підприємств будівельної галузі з метою забезпечення високорезультативної господарської діяльності у довгостроковій перспективі.