ТЕХНОЛОГІЯ УПРАВЛІННЯ КАДРОВОЮ БЕЗПЕКОЮ ПІДПРИЄМСТВА: ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ - Шира, Тарас; Вітик, Богдан (Сталий розвиток економіки, 2025)
Розпочинаючи з 2019 року ситуація на ринку праці характеризується максимально високою динамікою та складністю прогнозування змін в пропозиції й попиті на робочу силу. Пандемія й військова агресія виступили в якості новітніх драйверів тих процесів, які були зумовлені технологічним поступом. В Україні дещо нижчими темпами відбувається роботизація й автоматизація, але обмеження фізичного контакту під час пандемії та необхідність залучення біженців й внутрішньо переміщених осіб до виконання робіт змінили вимоги до претендентів на робочі місця, коли цифрова грамотність розглядається не як перевага, а необхідний мінімум. Поточне домінування інтересів найманих працівників на ринку праці вимагає подальшого оновлення засад управління кадровою безпекою в умовах кожного підприємства, що можна здійснити шляхом розроблення й застосування відповідних технологій управління. В межах дослідження поставлено та виконано завдання стосовно створення теоретичного підґрунтя розроблення таких технологій. Результатом стало обґрунтування авторської позиції щодо змісту понять «технологія» та «технологія управляння кадровою безпекою підприємства».