ДОСЛІДЖЕННЯ ОСОБЛИВОСТЕЙ ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ В УМОВАХ ІНКЛЮЗИВНОГО ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ - Продіус, Оксана; Красіловська, Людмила (Сталий розвиток економіки, 2025)
Досліджено основні проблеми працевлаштування осіб з інвалідністю в умовах переходу держави до інклюзивного економічного розвитку. Зазначено, що рівень працевлаштування осіб з інвалідністю в Україні залишається невисоким, попри певні зусилля з боку держави та роботодавців, ще існують суттєві бар’єри, які заважають інтеграції цієї категорії населення в трудову діяльність. Визначено та проаналізовано основні причини, які перешкоджають активізації процесу працевлаштування осіб з інвалідністю. Досліджено приклади передових іноземних підприємств щодо інклюзивного працевлаштування, особливостей підходів до найму, мотивації та розвитку працівників з інвалідністю, доступу до відповідних ресурсів і консультацій, конкретних зобов’язань та вимог до роботодавців. На основі проведеного дослідження запропоновано рекомендації, які спрямовані на зміцнення соціального, економічного та правового статусу осіб з інвалідністю, поліпшення умов їх життєдіяльності, самореалізації, досягнення матеріальної незалежності та всебічної інтеграції у суспільство в умовах інклюзивного економічного розвитку.