ТРАНСФОРМАЦІЯ ЕКОНОМІЧНИХ, ФІНАНСОВИХ ТА ПРОДУКТИВНИХ СИСТЕМ ПРИШВИДШУЄ ПЕРЕХІД ДО СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Драпак, Тетяна; Баб’яр, Всеволод; Корнієнко, Дмитро (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття розглядає стратегічні підходи до перетворення глобальних економічних і фінансових систем для досягнення цілей сталого розвитку. Увага приділяється необхідності забезпечення балансу між економічним добробутом, соціальною інтеграцією та екологічною стійкістю. У зв’язку з цим автори підкреслюють важливість реформування ринкових механізмів та фінансових стимулів для врахування екологічних витрат і заохочення стійких практик. Зокрема, обговорюється значення циркулярної економіки, яка сприяє зменшенню відходів та оптимальному використанню ресурсів для досягнення екологічних цілей. Запровадження інклюзивного багатства як показника економічного зростання дозволяє враховувати природний, соціальний та людський капітал. Також розглядаються політики, що інтерналізують екологічні витрати, сприяючи відповідальному споживанню та виробництву. Крім того, для досягнення стійкого розвитку підкреслюється необхідність масштабних інвестицій у такі сфери, як продовольча безпека, управління водними ресурсами та адаптація до змін клімату.