РОЗРОБКА СИСТЕМИ ІНДИКАТОРІВ ДЛЯ ВИЯВЛЕННЯ НЕЗАРЕЄСТРОВАНИЙ ПОСТІЙНИЙ ПРЕДСТАВНИЦТВ В УМОВАХ ДЕКЛАРАТИВНОГО ФІСКАЛЬНОГО НЕЙТРАЛІТЕТУ - Носенко, Дмитро (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена розробці системи індикаторів для ідентифікації незареєстрованих постійних представництв нерезидентів в Україні в умовах декларативної фіскальної нейтральності. Автор досліджує недоліки фіскальної нейтральності як інструменту протидії ухиленню від оподаткування та недопущення податково-вмотивованих рішень, а також наголошує на важливості комплексного підходу до контролю за негативними проявами BEPS (Base Erosion and Profit Shifting, розмивання бази оподаткування й виведення прибутку з-під оподаткування). В статті проаналізовано міжнародний досвід, зокрема принципи фіскальної нейтральності, розроблені провідними науковцями. На основі впроваджених правил контролю за КІК, розроблено систему індикаторів, що виявляють ризики наявності незареєстрованих представництв, та перевірено їх ефективність на практичних прикладах. Отримані результати підкреслюють важливість інтеграції новітніх технологій у процес податкового контролю.